با توجه با اینکه گاهی دعاوی غیر مالی اثرات غیر مستقیم مالی دارند و معمولاً برای مراجعین عزیز خانه وکلای جردن و همینطور برای تمامی هموطنان عزیز که درگیر موضوعی حقوقی هستند، این سوال مطرح است که چگونه دعاوی مالی را می توان از غیر مالی تشخیص داد.
بنابراین بر آن شدیم تا شما عزیزان را با این دسته بندی و معیار تفکیک آن در یادداشت حقوقی کوتاهی آشنا کنیم.
دعوا چیست؟
به بیان ساده زمانیکه شخصی مدّعی این است که حقی ازاو انکار یا ضایع شده است می تواند برای احقاق حقّ خود و یا حتی برای شناسایی حقّ خود در مرجع صالح قضایی اقامه دعوا کند، زیرا قانون اساسی کشورمان داد خواهی را حقّ مسلم هر فرد خوانده می داند.
حق مالی
حقی که اجرای آن مستقیماً برای دارنده ی حق ایجاد منفعتی نماید که قابل تقویم به پول باشد. بطور مثال: حق مالکیت که برای صاحب آن مستقیماً ارزش پولی دارد و یا حق طلب…
حق غیر مالی
حقی که اجرای آن مستقیماً برای دارنده ی آن حق ایجاد منفعتی نمی نماید که قابل تقویم به پول باشد. بطور مثال: حق ابوّت، حق زوجیت و…
امّا ممکن است که حقی غیر مالی بطور غیر مستقیم ایجاد حقی نماید که قابل تقویم به پول باشد ولی این امر آن را تبدیل به حقی مالی نمی نماید. بطور مثال زوجیت (حق غیر مالی) که بطور غیر مستیقم حق نفقه (حق مالی) برای زوجه بوجود می آورد و همچنین توارث برای زوجین که قابل تقویم به پول است.
درواقع امتیازی که هدف آن رفع نیاز های عاطفی و اخلاقی انسان باشد و موضوع آن روابط غیر مالی اشخاص است و ارزش داد و ستد ندارد و مستقیم قابل ارزیابی به پول و مبادله با آن نیست.
۱-ابطال واقعه فوت ۲-رفع واقعه فوت از سند سجلی ۳-ابطال نسب یا نفی آن ۴-دعوای ابوت و یا بنوت ۵-اثبات بلوغ برای ازدواج ۶-تغییر نام کوچک ۷-اثبات سیادت ۸-تصحیح و ابطال شناسنامه از حیث شماره و سایر مشخصات ۹-اصلاح تاریخ فوت در گواهی فوت ۱۰-تغییرجنسیت
انواع دعاوی غیر مالی:
الف) ذاتی:
۱-دعوای الزام به استرداد سند (مگر اینکه موضوع سند جنبه مالی نداشته باشد) ۲-دعوای زوجیت ۳-دعوای حجر
ب) اعتباری:
۱-خلع ید (در صورتیکه مالکیت مورد نزاع نباشد) ۲-درخواست افراز (در صورتیکه مالکیت مورد نزاع نباشد) ۳-تقسیم فروش مال مشاع (در صورتیکه مالکیت مورد نزاع نباشد) ۴-دعاوی راجع به موجر و مستاجر به جز دعاوی اجور معوقه ۵-میزان حق الوکاله وکیل ۶-دعوای مزاحمت، ممانعت از حق و تصرف عدوانی در عین غیر منقول